Sunday 3 November 2013

Resipi Pelbagai Sos untuk Dessert

Jom intai-intai resipi untuk pelbagai sos yang sesuai dihidangkan bersama manisan, kek, roti , cookies  ataupun ais krim

1. Resipi sos karamel

Bahan-bahan

  •  2 cawan gula
  • 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan whipping cream(suam)
  • 2 sudu besar butter
  • 1/4  whipping cream (suam)


Cara-cara

  1. Panaskan gula dan air dengan api sederhana. Perhatikan warnanya sehingga bewarna keemasan. Jika menggunakan candy thermometer, pastikan suhu mencecah 350 degrees. (Jangan dikacau ketika campuran ini dipanaskan)
  2. Jauhkan dari api dan dengan menggunakan senduk kayu kacau adunan tadi.
  3. Masukkan 1/2 cawan whipping cream dan butter. Pada waktu ini berhati-hati kerana  adunan akan berbuih-buih. Kacau sehingga adunan sebati.
  4. Masukkan lagi 1/ cawan whipping cream dan kacau sebati.
  5. Pindahkan ke dalam bekas tahan panas dan tutup dengan plastik wrap. Tunggu sehingga sejuk barulah disimpan di dalam peti ais. 
2. Resipi  sos Butterscotch 

Bahan-bahan

  • 50gm butter
  • 50gm  gula perang
  • 50gm golden syrup
  • 75ml whipping cream
  • sedikit perisa vanilla

Cara-cara
  1. Panaskan butter, gula perang, golden syrup dan vanilla esen dengan api sederhana sehingga sedikit mendidih.
  2. jauhkan dari api dan tambahkan whipping cream dan kacau sehingga sebati.

3. Resipi sos Dulce De Leche (sebutan DOOL-se de LE-che)

  • satu tin susu pekat manis
Cara-cara
  1. Panaskan oven pada suhu 220° celcius.
  2. Masukkan satu tin susu pekat ke dalam baking dish.
  3. Masukkan baking dish ke dalam bekas yang lebih besar saiznya, masukkan air panas sehingga mencapai setengah dari ketinggian baking dish tadi.
  4. Tutup baking dish dengan alum foil dan masak selama sejam atau sejam 15 minit.
  5. Tambahkan air jika kuantiti air berkurangan.
  6. Keluarkan sos dan tunggu sejuk . Kacau sehingga lembut.

4. Resipi sos praline

Bahan-bahan
  • 1/4 cawan butter
  • 1 1/4 cawan gula perang
  • 16 biji marshmallow
  • 2 sudu besar minyak jagung
  • 1 cawan susu cair
  • 1/2 cawan kacang pecan (dicincang dan dipanggang)
  • 1 sudu kecil vanilla esen
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Cairkan butter dengan api kecil.
  2. masukkan gula perang, marshmallow, minyak jagung dan secubit garam.
  3. Kacau selalu sehingga mendidih. Didihkan selama seminit.
  4. Jauhkan dari api dan sejukkan selama 5 minit. 
  5. Masukkan susu cair, kacang pecan dan esen vanila. Gaul sebati

Resipi  Sos Toffee 

bahan-bahan
  • 1/2 cawan butter
  • 2 cawan gula perang
  • 1 cawan minyak jagung
  • 2 sudu besar air
  • 1 tin susu pekat
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara
  1. Cairkan butter dengan api perlahan.
  2. Masukkan gula perang, minyak jagung, air dan susu pekat. 
  3. masak dan kacau sehingga pekat.
  4. Jauhkan dari api dan masukkan  esen vanilla















No comments:

Post a Comment