Tips untuk Bahan-bahan
- Pastikan telur, keju, butter, atau marjerin adalah bersuhu bilik. Pastikan anda mengeluarkan bahan-bahan ini terlebih dahulu sebelum memulakan proses pembuatan kek.
- Bila resipi menyatakan penggunaan butter, pastikan butter yang digunakan adalah jenis unsalted butter.
- Pastikan timbangan bahan-bahan yang diperlukan adalah tepat.Gunakan penimbang untuk ukuran yang tepat.
- Jika sukatan menggunakan cawan , ratakan permukaan atas bahan-bahan supaya bahan-bahan ini tidak berlebihan.
- Jika sesuatu resipi menggunakan susu, anda boleh gantikan dengan yogurt untuk mendapatkan kek yang lembap serta mendapatkan perisa yang berlainan.
- Sekiranya sesuatu resipi menggunakan buttermilk, maka penggunaan baking soda adalah tidak diperlukan.
- Pastikan bahan-bahan seperti tepung atau gula diayak terlebih dahulu sebelum digunakan.
- Pastikan gula yang digunakan adalah gula kastor kecuali resipi menyatakan gula kasar atau gula icing.
Tips Semasa mengadun bahan-bahan kek
- Semasa mengadun butter dan gula, pukulkan selama 3 hingga 4 minit sehingga adunan menjadi berkrim dan bertukar warna menjadi kuning pucat. Ini untuk mendapatkan kek yang ringan dan lembut.
- Mulakan dan akhiri sesuatu adunan dengan bahan-bahan kering dan diselang-selikan dengan bahan basah. Ikut formula 3:2( 3 bahagian kering dan 2 bahagian basah).
Tips semasa membakar kek.
- Pastikan oven dipanaskan sekurang-kurangnya 10 minit sebelum kek dibakar. Untuk mendapatkan bacaan ketuhar yang betul, anda digalakkan mempunyai oven termometer yang berasingan.
- Pastikan cake tin dilenserkan dengan butter terlebih dahulu dan dialas dengan wax paper atau parchment paper.
- Pastikan adunan yang dituang tidak melebihi 2/3 daripada cake tin. Ini kerana kek akan naik semasa dibakar.
- Jika anda tidak mahukan kek yang berbukit di permukaan atasnya, anda boleh membakar lapisan demi lapisan.Bahagikan adunan kepada dua atau 3 bahagian yang sama rata.
- Pastikan kek yang dibakar diletakkan di tengah-tengah oven supaya kek akan masak sama rata. Gunakan api atas dan bawah.
- Jangan buka oven anda pada 20minit pertama. Ini untuk memastikan kek anda akan naik dengan sempurna dan tidak tenggelam.
- Anda boleh menggunakan lidi untuk memeriksa samada kek anda telah masak sepenuhnya atau tidak. Cucukkan ditengah-tengah kek dan sekiranya lidi itu bersih, kek anda telah pun masak
Tips untuk mengeluarkan kek dari cake tin
- Pastikan kek disejukkan sebelum dikluarkan dari bekasnya. Tunggu sekurang-kurangnya 20-30 minit.
- Lalukan pisau disekeliling cake tin sebelum mengeluarkan kek. Ini untuk memastikan sisi kek tidak melekat dengan cake tin.
No comments:
Post a Comment