1. Resipi sos karamel
Bahan-bahan
- 2 cawan gula
- 1/2 cawan air
- 1/2 cawan whipping cream(suam)
- 2 sudu besar butter
- 1/4 whipping cream (suam)
Cara-cara
- Panaskan gula dan air dengan api sederhana. Perhatikan warnanya sehingga bewarna keemasan. Jika menggunakan candy thermometer, pastikan suhu mencecah 350 degrees. (Jangan dikacau ketika campuran ini dipanaskan)
- Jauhkan dari api dan dengan menggunakan senduk kayu kacau adunan tadi.
- Masukkan 1/2 cawan whipping cream dan butter. Pada waktu ini berhati-hati kerana adunan akan berbuih-buih. Kacau sehingga adunan sebati.
- Masukkan lagi 1/ cawan whipping cream dan kacau sebati.
- Pindahkan ke dalam bekas tahan panas dan tutup dengan plastik wrap. Tunggu sehingga sejuk barulah disimpan di dalam peti ais.
2. Resipi sos Butterscotch
Bahan-bahan
- 50gm butter
- 50gm gula perang
- 50gm golden syrup
- 75ml whipping cream
- sedikit perisa vanilla
Cara-cara
- Panaskan butter, gula perang, golden syrup dan vanilla esen dengan api sederhana sehingga sedikit mendidih.
- jauhkan dari api dan tambahkan whipping cream dan kacau sehingga sebati.
3. Resipi sos Dulce De Leche (sebutan DOOL-se de LE-che)
- satu tin susu pekat manis
Cara-cara
- Panaskan oven pada suhu 220° celcius.
- Masukkan satu tin susu pekat ke dalam baking dish.
- Masukkan baking dish ke dalam bekas yang lebih besar saiznya, masukkan air panas sehingga mencapai setengah dari ketinggian baking dish tadi.
- Tutup baking dish dengan alum foil dan masak selama sejam atau sejam 15 minit.
- Tambahkan air jika kuantiti air berkurangan.
- Keluarkan sos dan tunggu sejuk . Kacau sehingga lembut.
4. Resipi sos praline
Bahan-bahan
- 1/4 cawan butter
- 1 1/4 cawan gula perang
- 16 biji marshmallow
- 2 sudu besar minyak jagung
- 1 cawan susu cair
- 1/2 cawan kacang pecan (dicincang dan dipanggang)
- 1 sudu kecil vanilla esen
- secubit garam
Cara-cara
- Cairkan butter dengan api kecil.
- masukkan gula perang, marshmallow, minyak jagung dan secubit garam.
- Kacau selalu sehingga mendidih. Didihkan selama seminit.
- Jauhkan dari api dan sejukkan selama 5 minit.
- Masukkan susu cair, kacang pecan dan esen vanila. Gaul sebati
Resipi Sos Toffee
bahan-bahan
- 1/2 cawan butter
- 2 cawan gula perang
- 1 cawan minyak jagung
- 2 sudu besar air
- 1 tin susu pekat
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara
- Cairkan butter dengan api perlahan.
- Masukkan gula perang, minyak jagung, air dan susu pekat.
- masak dan kacau sehingga pekat.
- Jauhkan dari api dan masukkan esen vanilla
No comments:
Post a Comment