Secara amnya coklat ganache bermaksud coklat yang likat hasil campuran coklat dan heavy cream. Coklat ganache biasanya digunakan sebagai glaze untuk pastri ataupun pencuci mulut, filling untuk kek atau untuk membuat coklat truffle.
Resipi yang biasa digunakan untuk membuat coklat ganache adalah menggunakan cream dan coklat dengan ratio 2: 1 ( 2 bahagian coklat dan 1 bahagian cream) . Biasanya coklat yang digunakan adalah coklat jenis semi-sweet, atau bittersweet. Biasanya coklat dicairkan dengan kaedah double-boiler.
Berikut disertakan beberapa jenis resipi untuk coklat ganache. Terpulang kepada selera anda untuk menggunakan yang mana satu.
Coklat ganache dengan susu
2 cawan dark coklat
1 cawan susu (full cream / low fat)
1 cawan butter
Coklat ganache dengan susu pekat dan cream
340gm coklat
1/4 teaspoon garam
390gm susu pekat
2 sudu besar butter
1 sudu kecil vanilla
cairkan coklat melalui kaedah double boiler.
Setelah coklat cair, masukkan pula susu pekat. Kacau 1 atau 2 minit sehingga sebati
Alihkan dari api, tambahkan butter dan vanilla
Coklat ganache dengan sirap glukos
300g krim putar (whipping cream)
600g coklat masakan - cincang
1/2 cawan sirap glukos/madu
2 sudu kecil mentega
- Panaskan whipping cream sehingga hampir mendidih. Curahkan ke atas coklat dan kacau sebati.
- Masukkan sirap glukos
- Akhir sekali masukkan mentega
No comments:
Post a Comment